Тој нагласи дека предизвиците и заканите за мултиетничката демократија на Балканот ниту денес не се помали.

– Западен Балкан повторно е сцена на спротивставени геополитички интереси, што резултираше со забавување на интеграцијата на општествата од Западен Балкан во нивната природна европска средина, поткопување на довербата и одложување на усвојувањето на европските вредности. Таа конфузија не само што доведува до стагнација и натамошно заостанување во развојот на овој европски регион, туку и отвора простор за враќање на деструктивните теории дека поради заостанатоста овој регион не може да живее како мултиетничка и мултирелигиозна заедница, ниту да обезбеди функционирање на државите. Таквата исконструирана теза е особено наменета да се припише на Босна и Херцеговина, но и на другите помали земји во регионот, со цел да се создаде алиби за обновување на националистички проекти од големи размери, кои доведоа до војна во оваа област во 90-тите со речиси 150.000 човечки жртви, истакна Ѓукановиќ.

Тој нагласи дека решителноста да се спротивстави на Црна Гора со вакви ретроградни и опасни идеи, не е намалена.

– Затоа и денес, Црна Гора предупредува од ова место на обновената опасност од дестабилизација на Западен Балкан и стеснување на хоризонтот на нејзината европска перспектива, нагласи шефот на црногорската држава.

Според него, „огромните проблеми и кризи, кои, за жал, само се множат, бараат силно лидерство“.

– Без лидерство, светот не е во состојба да го обезбеди она што нашите граѓани го очекуваат и тврдат. За наша жал, во последниве години се соочуваме со криза на лидерство во светот. Ги набљудуваме неговите последици во речиси сите сфери на глобалните односи. Фрагментацијата и националниот пристап продолжуваат да доминираат во однесувањето на клучните меѓународни актери. Наместо заеднички конкретни акции, денес во светот се повеќе споделуваме само заеднички грижи, изјави Ѓукановиќ.

Јасна визија и посветеност, квалитет и континуитет, ефикасност и ефективност, соработка и солидарност, решителност и одговорност, како што нагласи Ѓукановиќ, се единствениот начин да се отстранат растечките глобални проблеми – од пандемии и климатски промени, до глад и миграција, кршење на човековите права и хуманитарни кризи.