Се претпоставува дека уапсените се членови на мафијашка група, кој дејствува во административниот центар на провинцијата Апулија.

Против нив се покренати обвиненија за вмешаност во мафијашка група, рекетирање и тепачки, како и за злосторства поврзани со трговија со дрога и оружје.

Меѓу уапсените, 96 добиле мерка „постојан притвор“, а тројца се ослободени и се наоѓаат во домашен притвор.

Судска постапка за поврзаност со мафија во Италија се води против 147 лица.