Во рамки на тродневната посета на Република Турција градоначалничката на Град Скопје Данела Арсовска, оствари повеќе средби со официјални претставници, меѓу кои и со градоначалникот на градот Конја Угур Ибрахим Алтај. На средбата, како што се наведува во соопштението од Град Скопје, се потпиша протокол за соработка, а како гест и потврда за воспоставените пријателски билатерални односи и соработка, градоначалникот Алтај за потребите на Противпожарната бригада на град Скопје ќе обезбеди противпожарно возило.

-На работните средби кои ги остваривме во градот Конја договоривме конкретна соработка со градоначалникот Алтај, при што морам да го потенцирам пријателскиот и пречек и од желбата за интензивирање на билатералната соработка, која резултираше со гест на потврда на овие заложби од страна на Градот Конја, со доделување на противпожарно возило за потребите на Противпожарната бригада на градот Скопје, во интерес на сите скопјани, истакна Арсовска.

Градоначалничката Арсовска, како што се посочува во соопштението, ја посети противпожарната служба во градот Конја која опслужува територија над 42.000 квадратни метри, ја обезбедуваат илјада пожарникари и над две илјади волонтери кои се грижат за безбедноста од оваа сфера на околу три милиони граѓани во градот.

-При посетата на противпожарната професионална служба во градот Конја, остваривме средба со командантот Џевдет Ишбитриџи на која разговаравме за можностите за соработка во насока на отпочнување заеднички проекти и обуки, како и размена на знаења на противпожарните бригади во делот на противпожарната заштита, но имавме и прилика да ја видиме нивната техничка опременост во функција на заштита на околу три милиони граѓани во градот, вели Арсовска.

Во рамки на посетата на Република Турција, Арсовска и директорот на ЈП Комунална хигиена Скопје, Зуди Енузи, остварија средби со гувернерот на градот Конја, Вахдетин Озкан, со претседателот на Турската агенција за соработка и координација ТИКА, Серкан Кајалар и со претставници на деловната заедница.