Тетово, 5 февруари 2024 година – Во вознемирувачки пресврт на настаните, Тетово, град кој долго време се бори со проблемите со загадениот воздух, повторно се најде во ритамот на тешката криза за квалитетот на воздухот. Во изминатите 48 часа, нивоата на ПМ10 честичките во воздухот се искачија над дозволените граници, што предизвика итни предупредувања од општина Тетово.

Вознемирувачките податоци предизвикуваат загриженост

 

Според последните податоци што ги обелодени општината, концентрацијата на загадувачките честички, особено оние со димензии до 10 микрометри, ги надминала утврдените прагови. На 3 февруари, нивоата вртоглаво се искачија на 135,21 нанограми на кубен метар, а следните денови одржуваа опсег помеѓу 122,18 и 135,28. Ваквите покачени нивоа претставуваат потенцијални здравствени ризици, повикувајќи ги жителите да преземат итни мерки на претпазливост.

Општинско советување ја нагласува итноста

 

Како одговор на ескалацијата на кризата, општина Тетово издаде јавен совет, повикувајќи се на Уредбата за нивоа на загадувачки материи. Советувањето ги предупредува жителите за негативните здравствени импликации од продолжената изложеност на загаден воздух. Надминувањето на овие гранични вредности може да има негативни последици по јавното здравје.

Ве советуваме да ги преземете неопходните мерки за да се заштитите себеси и другите од негативните ефекти на загадениот воздух“, се вели во официјалното соопштение.

Молк за Општинскиот акционен план

 

И покрај апелот до граѓаните да се заштитат, општината останува особено молчи за конкретните мерки што планира да ги преземе за справување со кризата. Овој недостаток на транспарентност ги остави жителите вознемирени, барајќи јасност за конкретните чекори што ќе ги преземат властите за да ја ублажат ситуацијата.

Проблематичното минато и неодамнешниот напредок на Тетово

 

Тетово, за жал, стана повторливо име на листата на најзагадени градови во светот, не само во Македонија. Сепак, трошка надеж се појави минатата година кога градот беше сведок на значително подобрување. Само 89 дена забележаа прекршување на дозволените граници за штетни честички во воздухот – значителен пад од алармантните 16 дена во 2015 година.

Граѓаните повикуваат на акција и одговорност

 

Додека Тетово се соочува со уште една епизода на влошување на квалитетот на воздухот, граѓаните се собираат за колективна акција. Советите на општината ја нагласуваат итноста за индивидуални заштитни мерки, но расте побарувачката за транспарентност во однос на конкретните чекори што властите планираат да ги преземат. Здравјето на заедницата и иднината на градот висат на конец, нагласувајќи ја потребата за брза, решителна и одговорна акција.

Извор: SDK