Инфлацијата на цените на производството во Финска дополнително се намали во февруари на најниско ниво во речиси две години, покажаа податоците на финскиот завод за статистика објавени денеска.

Индексот на цените на производителите се искачи за 9,2 проценти на годишно ниво во февруари, побавно од порастот од 10,7 отсто во претходниот месец.

Понатаму, последната инфлација беше најбавна од април 2021 година, кога цените се зголемија за 8,7 проценти.

Вкупниот раст на цените во февруари најмногу е предизвикан од повисоките цени на хартијата и производите од хартија, прехранбените производи и нафтените деривати во однос на минатата година, соопшти Заводот за статистика во Хелсинки.

Од друга страна, годишниот раст на цените е ограничен со падот на трошоците за основните метали, дрвото и сродните производи. Домашните производни цени во февруари се зголемија за 11,6 проценти на годишно ниво, додека оние на извозниот пазар пораснаа за 6,7 отсто.