Миљазим Мустафа, член на Судскиот совет, побара дисциплинска постапка, па дури и смена на Беса Адеми од функцијата претседател на Врховниот суд. Мустафа ја обвинува Адеми за отсутност на седниците на Советот и тврди дека таа давала изјави во медиумите во кои тврди дека има обиди за притисок и политички закани во Врховниот суд.

Наводите на Мустафа

Мустафа, иницијаторот на барањето за одговорност, ja повикува Адеми да ги разјасни причините за нејзиното отсуство на седниците и зошто не ги пријавила заканите до правосудните органи. Според Мустафа, Адеми не доставилa никакви документи со кои се оправдува нејзиното отсуство, што го попречува ефективно спроведување на мерките во Советот.

Одбраната на Адеми

Како одговор на овие наводи, Адеми тврди дека доследно придонесувала преку материјали и извештаи кои ги барал Врховниот суд, елиминирајќи ја потребата од нејзино физичко присуство. Мустафа дополнително притиска и го доведува во прашање одбивањето на Адеми да се сретне со претседателот на Советот по нејзините јавни изјави за закани кон некои судии во Врховниот суд. Адеми вели дека немала друга опција освен да побара друг датум, што доведе до поведување на  дисциплинска постапка против неа следниот ден.

Итноста на состанокот

Мустафа инсистира дека средбата била итна и дека требало да се даде приоритет без оглед на другите обврски. Тој ја обвинува Адеми дека занемарила да ги пренесе тврдењата за политички притисок до органите на правдата. Мустафа наведува кривична одредба со која се пропишува затворска казна бидејќи ја нагласува сериозноста на ситуацијата.

Одлука на Советот

Судбината на одговорноста на Беса Адеми е во рацете на Судскиот совет, во очекување на извештајот од денешната расправа. Извештајот, кој се очекува да се изготви во рок од 15 дена, ќе утврди дали Адеми ќе се соочи со последици за своите постапки или ќе биде ослободен од обвиненијата.

 

Извор: 21tv