Државната изборна комисија ги повика сите учесници и медиумите да го почитуваат изборниот молк, во спротивно тие ќе бидат санкционирани.

Предвидени се парични казни од 3.000 куни за физичко лице до половина милион куни за правно лице, односно политичка партија, за кршење на изборниот молк.

Кандидатите кои ќе го прекршат изборниот молк ќе бидат казнети со парична казна од 10.000 до 30.000 куни.

Повеќе од 38.000 кандидати се кандидираа за локалните избори – нешто помалку од пред четири години.

На изборите за градоначалници на најголемите градови, Загреб, Сплит, Риека и Осиек, предизборните анкети предвидуваат неизвесна борба и втор круг избори.

Убедлив фаворит за влез во вториот круг во главниот град е кандидатот на зелено-левата коалиција „Можеме“, Томислав Томашевиќ, кој најавува „почеток на крајот на политичкиот октопод“ во Загреб, управуван од неодамна починатиот градоначалник Милан Бандиќ .

На денот на локалните избори, хрватските граѓани со право на глас ќе можат да влезат во земјата без оглед од која држава доаѓаат. Пристигнувањето во Хрватска од други земји заради гласање ќе се смета за пристигнување од итни лични причини за лица кои имаат право на глас на локалните избори во Хрватска, а тоа се лица кои нужно мора да престојуваат во Хрватска.

Тие ќе бидат исклучок од Одлуката за привремена забрана и ограничување на прекугранично преминување и не треба да имаат сертификати за тестирање на вирусот или сертификати за вакцинација. За оние кои доаѓаат по оваа основа, општо правило е дека тие не смеат да останат во Хрватска повеќе од 12 часа, во спротивно ќе се применуваат епидемиолошки мерки за нив.