Израел информираше неколку арапски држави дека како дел од предлозите за енклавата по завршувањето на војната, сака да создаде тампон зона на палестинската страна на границата со Газа, велат египетски и регионални извори. На овој начин Израел ќе може да спречи идни напади.

Според три регионални извори, Израел ги поврзува своите планови со соседите Египет и Јордан, заедно со Обединетите Арапски Емирати, кои ги нормализираа односите со Израел во 2020 година.

Регионални извори го споредија планот за тампон зона во Газа со „безбедносната зона“ што Израел некогаш ја имаше во јужен Либан. Израел ја евакуираше оваа област, која беше длабока околу 15 километри, во 2000 година по долгогодишни борби и напади на либанскиот Хезболах.