Оралната вакцина за коронавирус може да ја „смени играта“ со поедноставување на логистиката, како поради земјите што немаат услови за складирање вакцини, така и поради здравствените работници кои се занимаваат со имунизација.

Орамед Фармацевтикалс создаде орална верзија на можна вакцина за една доза, развиена од индиски Премас Биотех, и објави во март дека таблетата успешно произведе антитела кај свињите.

Компанијата наведува дека израелската пилула ќе биде соодветна за едноставна почетна вакцинација, бидејќи нема да има потреба да се чува на ниски температури и истовремено да се елиминира потребата од професионалци кои даваат вакцини.

– Ова може да донесе голем пресврт во земји како Индија, каде што се вакцинирани само 5% од населението – вели Надав Кидрон, извршен директор на Орамед.

Тој предвидува дека оваа технологија може да им помогне на здравствените работници да се справат со можниот предизвик за давање трета доза на вакцина за коронавирус, и смета дека вакцината во форма на таблета во голема мера ќе го олесни тоа.

Израел веќе започна да им дава нова доза на вакцина на имунокомпромитирани лица, а лекарите од целиот свет веќе долго време расправаат дали третата доза треба да се даде на целото човештво. Во меѓувреме, во медицинските кругови, сè почесто се сугерира дека засилувачката доза треба да биде вакцина од друг производител, односно заснована на различна технологија од првите две дози. Оваа теза е поддржана од Угур Шахин, креаторот на вакцината фајзер / Бајонтек против корона, како и српскиот експерт проф. Д-р Миланко Шеклер.

Кидрон за „Тајмс оф Израел“ изјави дека би било добро оралната вакцина да биде одобрена што е можно поскоро, со оглед на можноста за побарувачка за трета доза и недостаток на вакцини во одредени делови на светот.

– Нашата орална вакцина, која не се потпира на синџирот на снабдување со длабоко замрзнување, за разлика од другите вакцини против коронавирус, може да направи голема разлика, рече Кидрон.

Пред оралната вакцина да пристигне во Израел за тестирање, имаше најави од Русија дека тамошните научници исто така измислиле вакцина што може да се земе орално – преку јогурт или кефир