Полицијата ја уапси извршителката по насилен инцидент во полициската станица Кичево

Полицијата вчера ја приведе извршителката Весна Јакимовска по насилна расправија на нејзиниот распит во полициската станица Кичево. Јакимовска направи 2 инцидента, напад на новинар, а потоа и напад на полицаец.

Премин во редоследот на настани

Најпрво, надлежниот јавен обвинител и препорача мерка притвор на Јакимовска поради загриженост од нејзините континуирани закани, што укажува на потенцијален ризик од повторно дело. Таа е осомничена за сторени две кривични дела: попречување службено лице при вршење на должност и напад врз службеник за обезбедување.

Извршителката Весна Јакимовска се соочува со предлог притвор

Детали за инцидентот

На 21 март 60-годишната извршителка запре новинар кој се обидуваше да сними изјава за нејзината вмешаност во нелегално извршување. Последователно, настанала физичка пресметка, при што била оштетена опремата на новинарот, а и бил физички нападнат. Последователно, Јакимовска, која била повикана на распит во полициска станица, нападнала полицаец и уништила службени документи.

Од Основното јавно обвинителство ги потврдија овие детали, нагласувајќи ја сериозноста на делата.

(ВИДЕО) Шокантниот напад врз новинарот Фуркан Салиу ја обелодени бруталноста на извршителката Весна Јакимовска

Одговор на органот и повик за одговорност

Дополнително, Министерството за правда издаде соопштение во кое изразува загриженост за инцидентот. Ја повика Комората на извршителите темелно да истражи и да преземе соодветни мерки доколку се утврдат прекршувања на законот или професионалната етика.

Според Министерството, од извршителите се очекува да ги почитуваат високите стандарди на однесување, вклучително и почитување на јавноста, трпение, достоинство и почитување на професионалната етика.

Соопштение за притвор и социјалните мрежи

По нејзиното приведување од полицијата, Јакимовска сега се соочува со притвор. Ова доаѓа откако новинарот Фуркан Салиу се огласи на социјалните мрежи за да го пријави физичкиот напад што го претрпел додека вршел истражна работа поврзана со активностите на Јакимовска.

 

Случајот со Весна Јакимовска ја нагласува важноста од одржување на професионализмот и почитувањето на законот во сите професии, особено оние кои се вклучени во правни и извршни улоги.