Џафери и Ковачевски со оставки во четврток, а составот на техничката влада останува нејасен

Џафери и Ковачевски ќе поднесат оставки во четврток.  Во ситуација на неизвесен состав на техничката влада за претстојните избори, кабинетот на Ковачевски ги одбројува последните денови. И покрај клучната улога на парламентот во оставката и изборот на привремена влада, кабинетот на Џафери го минимизира неговото значење на денешниот состанок за координација на владата.

Ковачевски најави гласање на техничка влада во недела: Тоа е законска обврска на сите партии

Потврдени датуми за оставка- чекор поблиску кон техничка влада

Сепак, се потврдуваат договорените датуми за оставка од претходната координативна средба. Џафери, предложениот технички премиер, и Ковачевски се очекува да поднесат оставки во четврток. Во петок е закажана нова седница на која ќе се официјализираат овие оставки. На оваа седница, координаторот на СДСМ, Јован Митрески е подготвен да биде избран за нов претседател на Собранието.

Мандатот на Џафери и техничката влада

Се очекува Џафери да го добие мандатот од шефот на државата Пендаровски во петок или во сабота. По ова, тој мора веднаш да ја претстави својата предложена програма и составот на неговиот владин кабинет. Изборот на владата на Џафери треба да се случи во текот на викендот, најдоцна до полноќ на 28 јануари.

Мицевски: Мандатарот треба да предложи министри за секое министерство согласно Законот за Влада, до крајот на неделата ќе ги соопштиме нашите предлози

Политичка нејасност и нарушување на Уставот

Но, од кабинетот на Џафери се воздржуваат од коментирање на политичките изјави и од СДСМ и од ВМРО-ДПМНЕ за потенцијалниот предлог за нецелосен владин состав.

Нарушување на Уставот

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ тврди дека предлагањето влада без именување министри и заменици од опозицијата е и политички аматерски и неуставно. Тие ја нагласуваат јасноста на законот за влада, посочувајќи конкретно на членот 3 кој вели дека мандатарот предлага министри за министерства формирани со закон и министри без ресор. Тие инсистираат да се почитува прерогативот на мандатарот.

ВМРО-ДПМНЕ останува цврсто на одлуката да предложат свои кандидати за министри и дополнителни заменици, со цел да се финализираат предлозите до крајот на неделата. Веќе е закажан состанок на извршниот комитет за среда навечер за да се насочи нивната стратегија.

 

Извор: Сител