Во последните денови, во центарот на вниманието ва беше отворената истрага околу Дрин Ахмети, внук на лидерот на најмоќната владејачка партија меѓу Албанците, Али Ахмети. И покрај неговото повлекување од компанијата  „Тор индустрис“, која ја купи „Соравија“, се чини дека истрагата се интензивира наместо да престане.

Разбирање на ситуацијата со Дрин Ахмети

Истрагата, предводена од Обвинителството за организиран криминал и корупција, се чини дека навлегува подлабоко во наводните престапи. И покрај заминувањето на Дрин Ахмети од „Тор“, фокусот останува незапирлив. Според извештаите на САКАМДАКАЖАМ.МК, повлекувањето се чини дека нема директно влијание врз тековната истрага. Акцентот е ставен на лицата на раководни позиции при извршување на кривични дела.

Дрин Ахмети ќе се повлече од функцијата извршен директор на „Тор индустрис“: Младиот милионер ги препушта работите на новиот сопственик „Тексас американ интернешенал холдингс“

 

Обемот на истрагата

Со оглед на вклученоста на бројни институции, вклучително и Управата за финансиско разузнавање, Управата за јавни приходи и различни полициски единици, се чини дека тоа е еден од значајните случаи што предизвика повторно внимание. Згора на тоа, индикациите сугерираат дека тоа ги надминува обичните економски криминали, навлегувајќи во посериозни криминални активности.

Одблизу на наводите

Истрагата детално ги истражува јавните набавки доделени на Дрин Ахмети, кој брзо се издигна како успешен бизнисмен за краток временски период. Во фаза на анализа се документите поврзани со набавки од фондовите на ЕУ, како и од различни владини тела. Соработката со странски субјекти има за цел да ја расветли сложеноста на случајот. Се анализираат јавни набавки со ЈП комуналец Кичево, ЕЛЕМ, Фонд за иновации, Централен депозитар за хартии од вредност,  Комисија за заштита на конкуренција и ред други.

Неодамнешни случувања и грижи

Неодамнешната најава на Дрин Ахмети за повлекување од неговата компанија, заедно со нејзиното спојување со фирма со седиште во Тексас, привлече внимание. Извештаите кои го поврзуваат американскиот партнер со менаџмент на стриптиз клубови покренуваат прашања. Сепак, и покрај неговото повлекување од „Тор“, Дрин Ахмети останува на чело на „Соравија“ во Скопје.

Тековен процес

Случајот против Дрин Ахмети останува во фаза на прелиминарна истрага, со активен ангажман од надлежните институции. Продолжувањето на роковите и соработката со дополнителни субјекти ја нагласуваат сложеноста и сериозноста на наводите.