Беснеење на грип: борба низ целата земја

 

Во немилосрдниот напад, грипот ја зафати целата нација, оставајќи преку 7.000 поединци да се борат со неговото влијание од почетокот на сезоната. Тажна реалност се случи кога за една недела беа одземени два животи – 20-годишна девојка од Скопје и 36-годишник од Демир Хисар. Последниот град оваа сезона веќе беше сведок на седум смртни случаи поради оваа заразна болест.

Откривање на трагедијата предизвикана од грип и немање заштита со вакцинација

 

Несреќните поединци, заболени од коморбидитети, не го искористиле штитот на вакцинацијата. Додека нацијата жали за овие загуби, Комисијата за заразни болести е подготвена да се состане следната среда, истражувајќи се во сеопфатна проценка на преовладувачкото сценарио за заразни болести.

 

Вакцинација: Клучен штит

 

Министерството за здравство ја нагласува клучната улога на вакцинацијата во спречувањето на влијанието на грипот. Од ноември, над 61.000 граѓани примиле или бесплатни или комерцијални вакцини. Сепак, јасниот повик опстојува да се вакцинираат ранливите сегменти на општеството. Ова вклучува доенчиња на возраст од 6 месеци до 5 години, возрасни над 65 години, идни мајки и здравствени работници.

Вакцинацијата служи како главна превентивна мерка, спречувајќи тешки форми, компликации и смртни случаи, особено кај ризичните популации. Вакцините покажуваат докажана имуногеност и пофална ефикасност“, тврди Министерството за здравство.

 

Сезонскиот грип зема жртви: 6 смртни случаи поттикнуваат итни препораки за маски во болниците

Пикот на грипот

 

Очекувањата за зенитот на грипот се на крајот на февруари и почетокот на март. Неодамнешните анализи од Институтот за јавно здравје ги насочуваат областите како Дебар, Ресен, Кавадарци и Кратово, кои беа сведоци на највисоки случаи на грип во последната недела од јануари.

Надвор од грипот: загриженост за голема кашлица

 

Сред сенката на грипот, се појавува уште една здравствена закана – голема кашлица. Оваа година, земјата забележа седум нови случаи, вклучително и двомесечно новороденче. Здравствените власти се залагаат за започнување на вакцината ди-тепер за бебиња, администрирана на 2, 4, 6 и 18 месеци, заедно со засилувач на 7 години.

Оваа кашлица е позната како магарешка кашлица меѓу народот.

Регионални бранувања

 

Застрашувачкото присуство на големата кашлица се протега регионално, при што Србија се бори со тешка епидемија. Трагично, четири деца и подлегнаа на болеста, што го натера Белград да прогласи епидемија на голема кашлица.

Соочени со оваа здравствена криза, вакцинацијата се појавува како светилник на надежта, штит против нападот на грипот и  голема кашлица.

Извор: 24mk