Њујорк тајмс поднесе тужба против Комисијата на ЕУ пред Судот на Правдата на Европската унија . Весникот сака да бидат обелоденети СМС пораките меѓу претседателката на Комисијата Урсула фон дер Лајен и Алберт Бурла, извршен директор на фармацевтската компанија Фајзер, за јавноста да дознае дали имало таен договор за купување вакцини против Ковид и ако има, кои биле подробностите од договорот

Левичарскиот неделник „Дромос тис Аристерас“ ја критикува улогата што ја игра Урсула фон дер Лајен:

„Директното доделување на договорот вклучуваше најмалку 900 милиони дози. Во вредност од десетици милијарди евра, овие дози беа ставени во складиште, потоа им истече рокот, а сега треба да се уништат. Покрај тоа, Pfizer сè уште форсира милиони дози вакцини на ЕУ со кои никој не знае што да прави. … Или подобро кажано, што ќе се случи со нив е јасно: штом ќе истечат, и тие ќе бидат уништени. Како дојдоа до овие договори беше јавна тајна во ходниците на ЕУ и многу се зборуваше за сомнителната улога што ја имаше шефот на Комисијата во договорот на Алберт Бурла.

Провладиниот Маѓар Немзет гледа двојни стандарди што се однесува до транспарентноста:

„Парламентот на ЕУ имаше можност да го испраша претседателот на Комисијата на јавна расправа. На крајот, таа беше испрашана, но не и соодветно испрашана: ЕПП, социјалистите и либералите се одлучија за сослушување зад затворени врати за да не дознаат европските граѓани за какви било срамни детали. … Парламентот на ЕУ гордо ја прокламира својата транспарентност и интегритет. И има причина да се гордее, бидејќи нејзините постапки се целосно транспарентни: се заштитува себеси додека без ограничување напаѓа секој со кој политички не се согласува. На овој начин Унгарија и Полска со години се злоупотребувани“.