Во минатото тој беше заменик министер, а во меѓувреме стана универзитетски професор, но мотивот за да стане градоначалник го добил од сознанието дека на граѓаните најмногу може да им се помогне од таа функција, бидејќи локалните проблеми кои ги мачат жителите не можат да се решат од централната власт.

Муцунски, во интервју за Плусинфо, вели дека големата поддршка на гласачите му дава сила и мотив за да се посвети кон работата, но и го обврзува да се однесува скромно, совесно и посветено да се движи кон зададената цел.

Победивте со голема разлика во првиот круг на изборите во Општина Аеродром. Дали сега ги помните сите ветувања дадени во кампањата?

Предизвикот е голем, а се случува во еден момент кога доаѓаш до сознанието дека најголемите промени во општеството се случуваат токму на локално ниво, каде граѓаните чувствуваат потреба од реализација на одредени проекти. Низ призма на политичкото дејствување може да се почувствува дека тоа што најмногу ги засега граѓаните е нивното секојдневие. Преку ваквата политичка активност може да се докаже дека политиката може да биде и поинаква од тоа што сме навикнати вообичаено да го гледаме како нејзин производ. Мотивот за моето ангажирање во локалната самоуправа е повеќеслоен, но преовладува желбата за докажување дека со чесен, трудољубив и посветен пристап кон работата може да се дојде до успех и граѓаните да видат опиплив ефект од едно поинакво политичко делување. Победата со голема разлика во првиот круг ме прави горд, но истовремено носи и огромна одговорност и обврска за да не ги разочарам граѓаните кои гласале за мене. Секако дека ги помнам сите ветувања дадени во предизборниот период и предадено се подготвувам за нивната реализација. Иако формално сè уште не сум градоначалник, сепак, втора шанса за прв впечаток нема. Во моментов заедно со моите соработници сме ангажирани и во поддршката кон кампањата на Данела Арсовска, на која ѝ посакувам победа во градоначалничката трка за Скопје.

Целото интервју на линкот