Според најновите ажурирања, со преброени 25 отсто од гласовите, Хрватската демократска заедница (ХДЗ) има обезбедено 67 мандати, објави Индекс.хр.

Увид во распределбата на мандати по избори

Расчленувањето на мандатите ги открива „Реке Правде“ (СДП) со 41, ДП со 14, Мост со 9, ИДС со 4, Можемо со 3, Фокус со 3 и НП Север со 2.

Извештаите од хрватските портали прикажуваат сцени на радост во изборниот штаб на ХДЗ, при што толпата извикува „победа“ во знак на славење на нивното првично водство.

Контраст во атмосферата

Спротивно на тоа, во седиштето на Социјалдемократската партија (СДП) владее молк.

Арсен Баук од СДП ги коментираше излезните анкети, изразувајќи скептицизам за пријавената победа на ХДЗ со 67 мандати. Тој предупреди од предвремени прослави, нагласувајќи дека треба да се чекаат дополнителни резултати.

Одржување на оптимизмот

Мирела Ахметовиќ од СДП ги призна излезните анкети, но остана оптимист за позицијата на партијата како најсилна левица. Таа ја истакна неизвесноста околу точноста на анкетите, особено во светлината на значителниот одѕив на гласачите.

Како што продолжуваат да се расплетуваат изборните резултати, двете партии внимателно го следат развојот на настаните, свесни дека конечниот исход може да се разликува од раните проекции.