Со оглед на тоа што кризата на важноста на пасошите продолжува да ја зафаќа нацијата, ВМРО-ДПМНЕ го повикува СДС на поддршка за да се одобри  предлог закон за продолжување на важноста на пасошите. Со над милион граѓани кои се соочуваат со рестрикции поради истечени пасоши, ВМРО-ДПМНЕ ја припишува кризата на лошото менаџирање на СДС.

ВМРО-ДПМНЕ го обвини СДС за колапс на системот

 

Спасовски и Ковачевски од СДС свесно издале пасоши, а знаеле дека нивната важност истекува за 2 години, нанесувајќи им значителна штета на стотици илјади граѓани.

Клучни грешки и штетни последици

 

ВМРО-ДПМНЕ истакнува две критични грешки кои ги направија СДС. Прво, тие издаваа свесно издаваа пасоши со рок на важност она повеќе од 2 и пол години, Второ, пред формирањето на техничка влада, СДС свесно ја оставија државата без доволно обрасци со пасоши создавајќи непотребна тензија и влошување на кризата.

Прашања со капацитетот и општо стопирање

Од ВМРО-ДПМНЕ тврдат дека СДС е одговорна за значително намалување на бројот на издадени пасоши, со оглед на постоечките капацитети. Тие, исто така, ја обвинуваат СДС дека не успеала навремено да се справи со кризата, што доведе до општ прекин на издавањето пасоши. Партијата тврди дека СДС имал доволно време да ги зголеми капацитетите, но не успеало да дејствува, оставајќи ги граѓаните заробени без можност за слободно движење.

Повик за поддршка на предлог-закон од витално значење

ВМРО-ДПМНЕ инсистира дека единствено остварливо решение за народот е да го поддржат нивниот предлог закон, со кој се продолжува важноста на пасошите. Тие тврдат дека граѓаните не треба да останат заробени и ограничени поради неуспехот на СДС ефикасно да управува со пасошкиот систем.

Народна фрустрација и повик за обнова на државата

Изразувајќи ја фрустрацијата на граѓаните, ВМРО-ДПМНЕ наведува дека народот со право чувствува дека нема функционална држава. Тие повикуваат на обновување на држава која ќе одговори на итните потреби на народот и ќе обезбеди слободно движење на граѓаните.

Извор: A1ON