Влошената епидемилошка состојба, ширењето на вирусот, големиот број заразени, исполнети здраствени капацитети, немањето вакцини и опасноста од бојкот се дел од причините за одложување на најголемата статистичка операција.

Павле Трајанов предупредува дека доколку тоа не се стори пописот нема да биде успешен а резултатите ќе дадат искривена слика на состојбите, посебно на оние за вкупниот број на населението и нивната етничка припадност.

И ВМРО-ДПМНЕ е за итно одложување на пописот бара и ВМРО-ДПМНЕ, и бараат прво имунизација на попишувачите. Пописот ќе биде и една од темите на тет-а-тет средбата што во понеделник треба се случи меѓу Заев и Мицкоски.