Тој за РТС рече дека секој пациент кој е на респиратор е во животна опасност и дека мислењето дека моето дете сигурно нема да се зарази не е добар начин на размислување.

– Значи, во овој случај, 17-годишно момче кое е дебело, девојче на возраст од 15 или 16 години, без никакви коморбидитети и петмесечно новороденче, рече Вукомановиќ.

На прашањето дали ова е прв пат децата да се на респиратор, тој изјави дека сега клиничката шема на манифестација на инфекција кај децата е различна.

– Пред само шест месеци, доминантни, кога станува збор за тежината на болеста, беа пациенти со мултисистемски воспалителен синдром. Имавме околу 55 од нив овде, можеби и повеќе. Сите се излечени и се надеваме дека се потполно здрави, рече Вукомановиќ.

Тој додаде дека сега станува збор за пациенти со тешка пневмонија.

– Сите тројца од овие пациенти имаат тешка пневмонија на респираторот, а еден пациент беше примен пред 48 часа, кој има воспаление на срцевиот мускул и воспаление на срцевата кеса – односно, постојат различни и многу тешки акутни манифестации на оваа болест, додаде Вукомановиќ.

Според него, најважно е да се прекине синџирот на пренос на инфекцијата и циркулацијата на вирусот кај населението.

– Според епидемиолозите, тоа е можно доколку се вакцинираат 70 или 80 проценти од населението. Кога тоа ќе се случи, тогаш циркулацијата на вирусот, како и бројот на заразени лица, значително ќе се намали, а со тоа и болните деца, рече Вукомановиќ.

Тој додаде дека како што се зголемува бројот на заразени возрасни, така се зголемува и бројот на заразени деца.

– Она што е лоша вест, а да не речам алармантна вест, е дека децата сега покажуваат многу, многу тешка форма на болеста. Мислењето дека моето дете сигурно нема да се зарази не е добар начин на размислување. Прво, родители, вакцинирајте се сите, а одобрена е вакцинација на деца од 12 до 18 годишна возраст, особено за загрозени групи пациенти кај кои болеста може да биде тешка, рече Вукомановиќ.

Според РТС, во другата детска клиника – Детската клиника на Клиничкиот болнички центар „Д-р Драгиша Мишовиќ“, има 24 позитивни деца, а многумина имаат билатерална пневмонија.

Најтешка ситуација од отворањето на Батајница, трошат огромни количини кислород

Директорката на ковид-болницата во Батајница, Татјана Аџиќ Вукичевиќ, посочува дека се користат огромни количини кислород.

Три четвртини од пациентите биле интубирани во единиците за интензивна нега во Батајница. Ова, велат тие, е најтешката ситуација од отворањето на болницата.

Пред два дена, тие примија 80 пациенти, а во последната недела, 485. Колку повеќе се отпуштаат, толку повеќе добиваат. Најмладиот пациент има 21 година, најстариот е 96. Повеќето од нив не се вакцинирани.

Директорката Татјана Аџиќ Вукичевиќ, за РТС изјави дека повеќе нема места во таа институција, интензивната нега е речиси 100 проценти исполнета, вклучувајќи го и шестото крило, што беше отворено во саботата. Штом пациентите се отпуштаат, друг пациент се прима на нивно место во рок од 15 минути.

– Имаме цели семејства, брачни парови, браќа и сестри, родители и деца, истакна докторката.

Одговарајќи на прашањето колку кислород се троши дневно и што е различно во однос на претходниот период, таа рече дека се трошат енормно големи количини кислород.

– Секој што доаѓа бара некаква поддршка на кислород. Започнуваме со 5 или 10 литри кислород, а потоа тие текови се зголемуваат на 30, 50 и 60 литри, вели д-р Аџиќ Вукичевиќ.

Пациентката која лежи во Батајница рече дека не знае каде се заразила и дека за жал, како што вели, не се вакцинирала поради „лудата глава“.

– Слушате приказни од страна, а потоа човек паничи. Штом малку ќе закрепнам, веднаш одам да видам која е најдобрата вакцина, да се вакцинирам, рече таа.

Д-р Аџиќ Вукичевиќ вели дека друг пациент веднаш побарал кислородна поддршка, но штом пристигнал, веднаш му била дадена шок терапија.

– Не се вакцинирав, завршив тука. Сите мислат – нема да ме фати, млад сум и силен, тоа ми се случи на мене, рече тој.

Д-р Аџиќ Вукичевиќ вели дека повеќе од 95% од пациентите не се вакцинирани.

– Овие тројца пациенти се вистински претставници на моменталната состојба во нашата болница. Луѓето стануваат на нозе, болеста има далекусежни последици, луѓето излегуваат по 20 дена во инвалидска количка, потребно е закрепнување и на белите дробови и невромускулатура. Единствениот апел што го имам е луѓето да се вакцинираат, рече Татјана Аџиќ Вукичевиќ.