Амбасадорот Дирк Јан Коп во неодамнешниот Фејсбук статус споделен на страницата на холандската амбасада изрази голема загриженост поради политичкото влијание врз претседателот на Врховниот суд во Македонија. Пораката што му беше пренесена на лидерот на ДУИ Али Ахмети беше кристално јасна: мешањето во судските работи е неприфатливо и ќе предизвика силен одговор од Холандија.

Во прашање е членството на Македонија во ЕУ

Објавата на Фејсбук го истакна вознемирувачкиот тренд – две години континуиран пад на владеењето на правото. Ова влошување, што го опфаќа целиот политички спектар, претставува директна закана за посветеноста на Македонија за членство во ЕУ. Предупредувањето го нагласува значењето на одржувањето на судската независност за европските аспирации на земјата.

Јан Коп отиде кај Али Ахмети и му кажа дека Македонија не влегува во ЕУ со ваква корупција

Засилени критики околу претседателката на Врховниот суд

Јавните критики ескалираа по обелоденувањето на политичкиот притисок од страна на претседателката на Врховниот суд, Беса Адеми. Судскиот совет, побара одговорност за непријавување на притисоците и отсуствата од седниците на советот,. На само неколку дена пред новата година, членот на Советот Миљазим Мустафа, поддржан од ДУИ, повика на разрешување на Адеми, наведувајќи го како причина нејзиното наводно континуирано отсуство.

Претседателката на Врховниот суд Беса Адеми под истрага
Претседателката на Врховниот суд Беса Адеми

Одговор на Судскиот совет

Судскиот совет извести дека истрагата за однесувањето на Адеми е во завршна фаза. Извештајот, подготвен од комисијата на известувачи, ќе биде завршен во законскиот рок од 15 дена. Потоа ќе биде споделена и со подносителот на барањето и со судијата под лупа.

Невидените правни практики предизвикуваат критика од домашните експерти

Освен неодобрувањето на холандскиот амбасадор, домашни правни експерти го критикуваа и начинот на кој Судскиот совет се справува со ситуацијата. Пензионираниот професор Давитковски, во разговор за Канал 5, го нагласи невидениот карактер на испрашување на претседателката на Врховен суд од страна на член на судскиот совет, нарекувајќи го „срамен“ чин.

„Видовме и кога ја испрашуваа и претседателката на Врховниот суд такво безобразно испрашување од член на СС кој воопшто не е ни судија да се однесува спрема претседател на Врховниот суд е засега не видено во нашава правна практика… Нема под дното дно, однесувањето на СС е срамота и амбасадори и научна и стручна јавност сите реагиравме на ова нив очигледно веруваат во господ а сега очигледно Господ има. “-Борче Давитковски – Универзитетски професор во пензија

Тековните грижи на амбасадорот Хоп

Амбасадорот Хоп постојано го нагласува недостатокот на вистинска политичка волја за промени во Македонија. Тој тврди дека земјата е преполна со изговори наместо да ги спроведува потребните реформи, а неговите приговори првенствено се насочени кон правосудниот систем.

Заземање став за независност на судството

Холандскиот став за политичкото мешање во македонското правосудство е недвосмислен. Предупредувањето испратено до Али Ахмети од ДУИ ја одразува посветеноста на меѓународната заедница за почитување на владеењето на правото. Додека Македонија се движи низ предизвиците на нејзиниот пат кон членство во ЕУ, заштитата на независноста на нејзиното судство станува најважна.

Извор: Kanal5