Со протест и израз на незадоволство, студентите се спротивставија на администрацијата на Тетовскиот универзитет, поради политизација и  кршење на правата на студентите.  На студентите им било забрането да учествуваат на отворена дебата со министерот за надворешни работи, Бујар Османи. Младите на Европскиот сојуз за промени се собраа пред универзитетот, жестоко протестирајќи против, како што ја гледаат, неправдата што ја прават универзитетската администрација и министерот Османи.

Обвинувања за селективно учество од студентите во Тетовскиот универзитет

Суштината на спорот се врти околу селективната природа на изборот на учесници за дебатата. Според студентите, пристап добиле само оние кои се поврзани со Демократската унија за интеграција (ДУИ), додека на другите им бил забранет влезот.  Бергин Ислами, студент, го изрази колективното незадоволство, истакнувајќи ја разликата во третманот и можностите. Ислами рече дека токму поради вакви работи, младите ја напуштаат Македонија.

Став на министерот Османи

Спротивно на обвинувањата против него, министерот Османи цврсто го бранеше настанот, тврдејќи дека тој не е воден од политички мотиви. Истакнувајќи ја својата улога како министер за надворешни работи, Османи појасни дека неговиот ангажман со универзитетите е дел од една поширока иницијатива насочена кон поттикнување на дијалог и ангажман со различни засегнати страни.

Незадоволство и кај професорите

Сепак, незадоволството не е ограничено само на студентското тело. Своја резервираност во однос на усогласувањето на институцијата со политичките агенди изразија и професорите од тетовскиот универзитет. Професорот Башким Зибери ја обвини ДУИ дека го трансформира универзитетот во бастион на партиски интереси, жалејќи се за недостатокот на академски интегритет и автономија.

Екстремна политизација

Професорот Аријанит Река ги повтори сличните чувства, осудувајќи го она што тој го нарече „тотална политизација“ на универзитетот. Привлекувајќи внимание на склоноста на институцијата за доделување награди на политички фигури. Река ја нагласи ерозијата на академските принципи во корист на партиските определби. Доделувањето на почесни титули и награди на политичарите,  како онаа на техничкиот премиер тврди тој, го поткопува кредибилитетот на универзитетот и го загрозува неговиот академски интегритет.

Сомнителни практики

Практиката на доделување академски почести на политички фигури не е изолирана, со минатите примери кои поставуваат вознемирувачки преседан. Од почесниот докторат доделен на Али Ахмети до националната награда доделена на Талат Џафери, постапките на Универзитетскиот сенат ги  запалија сомнежите за независноста на институцијата.

Политизација на универзитетот

Она што го издвојува Тетовскиот универзитет од неговите колеги е неспоредливиот степен на политизација што проникнува во неговото академско ткиво. За разлика од другите институции, кои им даваат приоритет на научните активности пред политичките определби, УТ е обвинет за замаглување на границите помеѓу академската заедница и партизацијата.

Повик за транспарентност

Во светлината на овие случувања, постои итна потреба за транспарентност и одговорност во администрацијата на универзитетот. Раководството мора да одговори на загриженоста на студентите и вработените на факултетот, потврдувајќи ја својата посветеност на академска извонредност и непристрасност.