На политичката сцена во Грција, на две години по изборите и победата на Нова демократија, испитаниците изразиле незадоволство и од Владата и од најголемата опозициска партија СИРИЗА.

Поконкретно, од анкетираните, 56 проценти се (малку или воопшто) незадоволни од Владата, а 41 отсто се (многу или доста) задоволни.

Од друга страна, од СИРИЗА, задоволни (многу или доста) се само 22 проценти, а 73 отсто се (малку или воопшто) незадоволни.

Во периодот кога била спроведена анкетата, владејачката Нова демократија е со 12,8 отсто во предност пред СИРИЗА, а потоа следат Движење на промена, Комунистичката парија, Грчко решение и МЕРА25.

Истражувањето на јавното мислење на агенцијата „Алко“ за телевизијата „Open“, било спроведено од 12 до 17 јули со анкетирани 1.000 лица.