На седницата на владата од 5 август е донесена одлука за еднократна награда на вработените во министерствата.Овој додаток изнесува 30 проценти од основната плата или околу 9.000 денари.

Пари ќе добијат министерството за одбрана, МВР, правда, министерство на политички систем, МНР, финансии, економија, земјоделство, обравозование, труд и социјала, локална самоуправа и култура.

Заев се одлучува на ваков потег откако стана јасно дека нема што да понуди на локалните избори, нема проекти и таков случај посегнувањето по државната каса е најлогичната одлука што може да ја донесат.