Во значајна поддршка, косовскиот премиер Албин Курти учествуваше на денешната Парада на гордоста, со што се стави крај на овогодинешната Недела на гордоста во Косово. Организирана од ЛГБТКЈУ+ заедницата, на парадата учествуваа клучни владини претставници, вклучително и министерката за правда Албулена Хаџиу, министерот за здравство Арбен Витија и министерот за култура Хајрула Чеку.

Единство во различноста преку парадата на гордоста

Курти, заедно со членовите на неговиот кабинет, ја предводеше поворката низ улиците на главниот град на Косово, Приштина, потврдувајќи ја посветеноста на владата за инклузивност и човекови права. Нивното присуство ја нагласи важноста на солидарноста и прифаќањето во нацијата.

Кулминација на Неделата на гордоста

Парадата на гордоста служи како кулминација на овогодинешната Недела на гордоста, со тема „Бевме и ќе бидеме“, нагласувајќи ја трајната борба за еднаквост и признание. Свеченостите ќе завршат со концерт пред Националната библиотека на Косово, симболизирајќи ја живоста и издржливоста на ЛГБТКЈУ+ заедницата.

Историја на парадата на гордоста во Косово

Од своето основање во 2017 година, Парадата на гордоста во Косово е симбол на напредок и прифаќање. И покрај предизвиците во првите години на организирањето, каде што имаше вербално вознемирување кон учесниците, настанот не бележи никакви инциденти. Ставот на Косово кон правата на ЛГБТКЈУ+ заедницата постојано еволуира.

Континуирана поддршка

Јавни личности од различни сектори, вклучително и градоначалникот на Приштина, Шпенд Ахмети и парламентарната водач Мимоза Кусари-Лила, се приклучија на парадата, демонстрирајќи широка поддршка за правата на ЛГБТКЈУ+ во Косово.

Првата парада на гордоста во Косово се одржа во 2017 година.