По инаугурацијата на претседателката Гордана Силјановска Давкова, Урсула фон дер Лајен и Шарл Мишел, истакнати лидери на Европската унија, ги изразија своите честитки и посветеност на соработката. Нивните изјави ја истакнуваат клучната улога на лидерството на Македонија во навигација на реформите и напредокот кон членството во ЕУ.

Пораките преку честитките до Гордана Силјановска Давкова: Акцент на соработка за европска интеграција

Клучни детали од пораките

Урсула фон дер Лајен ја поздрави претседателката Гордана Силјановска Давкова како прва жена претседател на  Македонија и го истакна значењето на нејзиното лидерство во услови на реформски напори на земјата и аспирации за пристапување во ЕУ.

Честитки за Гордана Силјановска-Давкова, првата жена претседател на Македонија. Вашето лидерство е клучно додека вашата нација напредува во реформите и интеграцијата во ЕУ. Со нетрпение очекувам да соработувам со вас“, изјави Фон дер Лејен во објавата на X.

Шарл Мишел ги повторува овие чувства, изразувајќи ги своите честитки и потврдувајќи ја посветеноста на ЕУ за поддршка на аспирациите на  Македонија за ЕУ. Таа го нагласи значењето на соработката во спроведувањето на реформите и исполнувањето на обврските клучни за интеграцијата во ЕУ.

– „Очекувам да соработувам со вас за да го унапредиме патувањето на  Македонија кон ЕУ, преку спроведување реформи и исполнување на обврските. Иднината на Македонија и Западен Балкан е во ЕУ“, се вели во соопштението на Мишел.

Значењето на поддршката од ЕУ

Пораките од фон дер Лајен и Мишел ја нагласуваат непоколебливата поддршка на Европската унија за европските аспирации на Македонија. Нивната посветеност на соработка ја означува важноста од усогласување со стандардите на ЕУ и исполнување на обврските, вклучително и оние наведени во Договорот од Преспа, за успешна интеграција на земјата во ЕУ.

Честитките од Урсула фон дер Лајен и Шарл Мишел сигнализираат позитивна перспектива за иднината на Македонија во Европската Унија. Додека претседателката Гордана Силјановска Давкова го презема лидерството, континуираната поддршка и соработка на ЕУ се од суштинско значење за поттикнување на реформите и унапредување на европскиот пат на земјата.