Во вознемирувачки вандалски чин, спокојството на црквата Свети Атанасиј, сместена на тетовското Кале е нарушено. Вандали направија хаос, оставајќи зад себе трага на уништување без никаква почит за светоста на ова место.

Вандали и нивното варварство

Вандалите водени од омраза, немилосрдно ја уништувале црквата. Нивниот мотив бил  нанесување штета бидејќи безмилосно ги кршеле витражите, оставајќи го светиот простор во неред. Тетовско-гостиварската епархија ја потврди сериозноста на нанесената штета, истакнувајќи ја бесмислената природа на нападот.

Пред да ги искршат прозорците, виновниците го скршиле катанецот што го обезбедувал влезот на црквата. Секторот за внатрешни работи Тетово го потврди инцидентот, по што беше покрената брза акција од локалните власти.

Сквернавење на црквата Свети Атанасиј во Тетово – албанско знаме на куполата, а УЧК знаме на влезот на Калето

Повторени прекршоци

Овој вознемирувачки инцидент го означува вториот напад на црквата во краток временски рок. Само десет дена претходно, неидентификувани лица го осквернавија светилиштето со подигање на албанско знаме на куполата на црквата и знаме на „УЧК“ на бандера кај влезот на Калето. Повторување на ваквите напади покренува прашања за адекватноста на институционалните одговори.

Негодување за правда

Даријан Сотировски, директор на Комисијата за односи со верските заедници, го осудува сеприсутниот вандализам што го мачи регионот. Изразувајќи вознемиреност поради недостатокот на одговорност, Сотировски ја нагласува итната потреба од општествена интервенција за борба против напливот на националистичката страст.

Повик за акција

Среде свеченото празнување на Големиот пост и Рамазан, кога верниците бараат духовно просветлување, овие ужасни чинови на вандализам и сквернавење плукаат  на принципите на соживот и толеранција. Сотировски повика на унифициран отпор против бранот нетрпеливост, нагласувајќи го императивот за заштита на верската хармонија.

Грозоморниот напад на црквата Свети Атанасиј во Тетово служи како остар потсетник за кревкоста на заедничкиот мир и императивот на колективна будност против чиновите на фанатизам и омраза.

 

*