Тој за државното радио изјави дека унгарските власти фатиле 31.300 лица на границата оваа година и дека 284 лица се гонети.

Баконди вели дека тие бројки се далеку повисоки од бројките од истиот период минатата година.

Тој посочува дека построгите регулативи заради епидемијата на коронавирус го отежнуваа процесот на трговија со луѓе, што влијаеше на трошоците за шверц.

-Поради тоа, многу мигранти се свртија настрана од професионалниот шверцерски пазар и сега повторно се појавуваат на унгарската граница без помош и без никаква поддршка, рече Баконди.