Министерството за внатрешни работи го забрзува издавањето на личните документи под новото уставно име. Техничкиот премиер Талат Џафери откри дека доколку овој моментум опстојува до претстојните избори, 100.000 граѓани кои моментално се без документи, навреме ќе го завршат процесот на издавање документи.

Граѓанско-центричен пристап во процесот на издавање документи

Џафери ја истакна важноста граѓаните да преземат иницијатива преку иницирање процес за издавање документи и поднесување барања. Доколку на некој граѓанин им недостасуваат потребните документи до изборите, Владата е подготвена да донесе одлуки за да го олесни завршувањето на процесот на издавање документи.

(ВИДЕО) Весела математика на Џафери: Сите ќе земат документи – Со 90 илјади пасоши месечно ќе се изработат 100 илјади апликации?

Министерот го повика премиерот да учествува во процесот за издавање документи

За да одговори на загриженоста за процесот на издавање документи, техничкиот министер за внатрешни работи, Панче Тошковски, го повика премиерот Џафери лично да се ангажира со претставниците на Министерството. Тошковски ја пофали амбицијата на Џафери, потврдувајќи:

„Премиерот Џафери не е лошо, ако е толку амбициозен…“

Внатрешни истраги и одговорност

Како одговор на тековната истрага во врска со доцнењето со издавањето на веќе подготвените пасоши, дополнителниот заменик министер за внатрешни работи Митко Бојмацалиев ја истакна потребата од внатрешна контрола за прецизно утврдување на грешките. Бојмацалиев изрази фрустрација поради погрешно поставените пасоши, откривајќи случаи кога пасошите наменети за една категорија на букви завршувале во друга.

„Барам внатрешната контрола да утврди каде е пасошот што е отпечатен и однесен во МТВ со експедиција, зошто го нема на шалтер, имам информација од вчера и со внатрешна контрола е потврдено дека се пронајдени пасоши кои требало да имаат биле ставени под буквата Б, но биле ставени под В. Ова е еден од случаите, а понатамошна внатрешна контрола ќе испитува и утврдува зошто не се даваат готови пасоши на граѓаните, која е причината и каде е грешката. се сервис за граѓаните и тоа не е политика, јас се борам граѓаните да бидат услужени“, рече Бојмацалиев.

Статистички преглед

Според статистиката на Министерството за внатрешни работи, во јануари се издадени 39.783 пасоши, со забележителен пораст на 57.549 во февруари. Додека техничкиот премиер ги уверуваше граѓаните дека процесот за издавање документи ќе заврши пред изборите, Министерството во моментов закажува термини за граѓаните за фотографии од пасош во октомври.

Извор: 24,