Максим Димитриевски, кандидатот за претседател на Движењето ЗНАМ, упати убедлив повик за интегритет во претседателскиот кабинет на Македонија за време на неговото гостување на Топ тема на телевизија Телма. Кандидатурата на Димитриевски носи визија за лидерство по кое Македонија долго копнее – лидер непопустлив на политичките притисоци, посветен на националните и граѓанските интереси. Овој јасен повик за промени доаѓа во клучен момент, при што Димитриевски повика на масовна излезност на гласачките места на 24-ти за да се оспори статус квото и да се вдахне нов живот во политичката арена во Македонија.

Лидер на Македонија со принцип

Пораката на Димитриевски е јасна: Македонија бара претседател кој ќе го отелотвори духот на секој граѓанин, цврсто застанувајќи против политичката машинерија која со децении доминира во земјата. Тој предвидува претседателство кое делува како бедем за интересите на нацијата, поттикнувајќи култура на интегритет и одговорност.

Предлог за промени

Со фокус на изборните реформи и правичната застапеност, Димитриевски предлага значајни промени во тоа како е структуриран политичкиот систем во Македонија. Од намалување на бројот на пратеници до обезбедување на еднаква тежина на гласот на секој граѓанин, неговите реформи имаат за цел да ја направат Македонија пообединет изборен субјект. Дополнително, Димитриевски се залага за укинување на непотребните владини расходи и повикува на транспарентност во финансиското работење, давајќи тон за фискална одговорност.

Димитриевски не бега од спорни прашања, од укинувањето на неоправданите бенефиции за функционерите до залагањето за поправедна парламентарна застапеност.

Цврст став за социјалните прашања

Кампањата на Димитриевски се занимава и со спорни прашања како што се гласачкото право на дијаспората и оданочувањето на црковно-верските заедници. Тој застанува против либерализацијата на марихуаната, нагласувајќи ја потенцијалната штета за младите генерации и ја истакнува важноста на улогата на Македонија во НАТО и ЕУ. Неговиот реален став за преговарачкиот процес на Македонија со ЕУ ги критикува празните ветувања и манипулации, залагајќи се за стратешки пристап кон националниот идентитет и интеграција.

Тој предлага инклузивни уставни амандмани кои ги штитат интересите на Македонија, особено во преговорите со ЕУ.

Во врска со уставните измени и внесувањето на Бугарите во Уставот, Максим има одлично решение, а тоа е остварување на уставните измени после влезот на Македонија во ЕУ.

Димитриевски ја нагласува важноста на македонскиот јазик и култура во овие дискусии, залагајќи се за став кој го штити наследството на нацијата додека се движи во меѓународните очекувања.

Национален консензус и одбрана

Во ветувањето за обединување на Македонија, Димитриевски бара национален консензус кој ќе го почитува различното етничко ткиво на земјата. Неговата визија се протега на зајакнување на одбранбените капацитети и дипломатијата на Македонија, промовирање на силна и праведна држава. И покрај неговиот став против враќањето на задолжителната воена служба, тој ја поддржува предвоената обука за поттикнување на единството и подготвеноста меѓу младите.

Максим има јасен став за гласачкото право на дијаспората, залагајќи се секој македонски граѓанин, без разлика на неговата локација, да има збор за иднината на земјата.

Нова стратегија против корупцијата

Еден од клучните предлози на Димитриевски е стратешката борба против корупцијата преку специјализирано тело дизајнирано да ги лоцира и искоренува коруптивните практики. Неговиот пристап сугерира проактивна потрага по транспарентност, со цел да се врати вербата во македонското владеење. Меѓу другото, Димитриевски предлага опозиција да го назначува јавниот обвинител кој ќе се гласа со двотретинско мнозинство.

Како заклучок, Максим Димитриевски претставува освежувачки и храбар план за иднината на Македонија. Неговата кампања резонира со желбата за принципиелно лидерство и трансформативни промени, означувајќи клучен момент за македонските граѓани да ја обликуваат траекторијата на својата земја. Како што се приближуваат анкетите, изборот останува кај луѓето – да ја прифатат оваа визија за обнова или да продолжат под сенката на минатото.