Во услови на зголемена загриженост за безбедноста во затворот Прилеп, вработените денеска одржаа 2-часовен протест, изразувајќи незадоволство поради несоодветното ниво на персонал, предизвикувачките услови за работа и влошената безбедносна средина.

Прилепскиот затвор: Недостиг од персонал и безбедносни ризици

Со само 54 вработени затворски полицајци, прилепскиот затвор не ги исполнува препорачаните стандарди за персонал. Следствено, приливот на затвореници со висок ризик од Идризово ги влошува постоечките предизвици, оставајќи го персоналот преоптоварен и неспособен да одржува соодветни безбедносни мерки. Некои вработени прибегнаа кон боледување, наведувајќи го стравот и неможноста да се справат со зголемените безбедносни барања, што дополнително ја оптоварува работната сила.

Повици за акција

Претставниците на Независниот синдикат на полицијата изразија загриженост до Управата за извршување санкции и до директорот на затворот. Сепак, тие известуваат дека се чувствуваат игнорирани од директорот, кој тврди дека има ограничени овластувања за решавање на проблемот. И покрај тоа што се обратиле до министерството за правда, вработените допрва треба да добијат одговор.

Продолжува протестот

Решени да видат исполнување на нивните барања, вработените во затворот ветија дека ќе продолжат со секојдневните протести од 12:00 до 14:00 часот додека не се преземат значајни активности за да се решат безбедносните проблеми. Нивната непоколеблива посветеност ја нагласува итната потреба од решителни мерки за да се обезбеди безбедност и благосостојба и на персоналот и на затворениците во затворот Прилеп.

Како што ескалираат тензиите, во центарот на вниманието останува итна потреба од брза интервенција за решавање на безбедносните прашања што го мачат прилепскиот затвор.