Работничкото движење во Македонија се подготвува за првомајскиот протест, при што првиот човек на Сојузот на Синдикатите на Македонија (ССМ), Трендафил Трендафилов упати повик за борба за правата на работниците. Во услови на растечко незадоволство поради ниските плати и неповолните услови за работа, претстојниот протест има за цел да ги предизвика креаторите на политиката да им дадат приоритет на благосостојбата на работниците пред личниот интерес.

Првомајскиот протест и единство во борбата

Трендафилов истакна дека работничкото движење се соочува со критичен момент, при што креаторите на политиката ги занемаруваат потребите на работничката класа. Првомајскиот протест, кој треба да започне во 11 часот пред Работничкиот дом, ќе минува низ клучните владини институции, а ќе кулминира пред зградата на Владата. Овде учесниците ќе го изразат своето незадоволство и ќе ги повикаат креаторите на политиките да им дадат приоритет на грижите на работниците на претстојните парламентарни избори.

Повикот за учество се протега и надвор од Сојузот на синдикатите на Македонија; Трендафилов истакна дека сите работници низ државата се соочуваат со слични предизвици. Протестот претставува обединет фронт против прашања како што се стагнација на платите, несоодветен животен стандард и закани за синдикалното движење.

Барање за промени: Предизвици и нееднаквости

Во срцето на протестот се барањата за опипливо подобрување на условите на работниците. Трендафилов ги наведе клучните цели, вклучително и враќањето на надоместоците за храна и превоз изгубени во 2009 година, итно зголемување на платите во првите 100 дена од новата влада и зголемување на минималната плата на регионален стандард од најмалку 450 евра.

Трендафилов ги истакна распространетите нееднаквости во рамките на работната сила, наведувајќи ги случаите на доцнење на платите во јавните претпријатија и неусогласеност во исплатата на платите во култура. Шокантно, податоците на Управата за јавни приходи открија дека над 20.000 работници заработуваат под минималната плата, што ги нагласува системските прашања што мора да се решат.

Повик за акција и економската реалност

Претседателот на ССМ ги повика работниците, синдикатите и групите за застапување да се мобилизираат за првомајскиот протест, нагласувајќи го неговото значење како платформа за засилување на гласовите на работниците. Со оглед на тоа што се наближуваат парламентарните избори, Трендафилов ја нагласи важноста од искористување на колективната моќ за да се повикаат на одговорност креаторите на политиките.

Одговарајќи на загриженоста за пресметката на минималната кошничка на синдикатот, Трендафилов увери дека се во тек корекции за да се одразат на економската реалност. Тој ја подвлече потребата од обезбедување на достоинствен животен стандард за работниците, отфрлајќи ги мислењата дека сегашните нивоа на плати се доволни.

Зајакнување на работниците преку првомајскиот протест: Соочување со предизвици директно

Трендафилов ја истакна клучната улога на протестот во остварувањето на промените, тврдејќи дека тие промените нема да дојдат сами. Тој ги повика работниците да го искористат моментот и смело да ги наметнат своите барања, нагласувајќи дека одржливата мобилизација е од суштинско значење за обезбедување значајни отстапки.

Во пресрет на потенцијалните предизвици, особено околу окупацијата на Работничкиот дом, Трендафилов остана решителен. Тој ја потврди подготвеноста на работниците да ги бранат своите права од какви било обиди за сузбивање на неистомислениците.

Застапување за правичен надоместок

Централно место на агендата на протестот е повикот за правично обесштетување, со посебен фокус на трошоците за превоз и храна. Трендафилов тврдеше дека овие трошоци треба да сочинуваат значителен дел од платите на работниците, усогласувајќи се со принципот на плата за живеење.

Додека првомајскиот протест се наѕира на хоризонтот, македонските работници стојат обединети во нивната потрага по достоинство, правичност и почит. Додека Трендафил Трендафилов ги истана барањата, работничкото движење испраќа јасна порака до креаторите на политиките: сега е време за промени, а гласовите на работниците нема да бидат замолчени.