Според бугарскиот устав, претседателот мора да го свика новоизбраното Национално собрание до 4 мај. Сепак, поради велигденските празници, Радев сакаше новиот парламент да започне со работа што е можно поскоро. На првото заседание, новите пратеници полагаат заклетва и официјално ја преземаат функцијата. На истиот состанок, владата на Бојко Борисов мора да поднесе оставка, но таа ќе продолжи да ги извршува своите овластувања се додека не биде избрана новата влада од новиот парламент или привремена влада биде назначена од претседателот Радев.