Талибанските власти во Авганистан денеска објавија дека САД ослободиле затвореник од затворот Гвантанамо и го предале на талибанците по „директни и позитивни разговори“.

-Како резултат на напорите на Исламскиот емират Авганистан (ИЕА) и неговите директни и позитивни разговори со САД, еден од двајцата преостанати затвореници, Асадулах Харун, е ослободен од Гвантанамо, изјави портпаролот на талибанците Забихула Муџахид.

Тој му се заблагодари на Катар за помошта во ослободувањето на Арон, кој помина 15 години во Гвантанамо.

Муџахедините изјавија дека некои Авганистанци се во затвор и во други земји, а талибанските власти се во контакт со тие земји за ослободување на затворениците. Тој не наведе колку ги има и во кои земји се наоѓаат.