Се повеќе и повеќе луѓе над 60 години веќе ја примаат втората доза, со повеќе од 40 отсто веќе се целосно вакцинирани. Во земјата во тек е и вакцинирање на лица над 50 години.

Од почетокот на пандемијата, Шпанија евидентираше повеќе од 3,5 милиони случаи на коронавирус и 79,208 смртни случаи.

За 14 дена, просечниот број на заразени на 100.000 луѓе падна на 174 од 523 во средината на јануари.

Доколку трендот продолжи, до јули или август, задолжителното носење маски на отворено може да биде укинато, изјави лидерот на северозападниот регион Галиција, Алберто Нунес Фејхо.