Во неодамнешното обелоденување на Управата за јавни приходи (УЈП), списокот на должници откри дека две компании поврзани со поранешниот прв човек на УБК (Управа за безбедност и контраразузнавање), Сашо Мијалков, ги задржуваат своите позиции во топ 10 должници.

Објавената листа опфаќа неверојатни 1.801 правно и 3.606 физички лица, колективно оптоварени со нето долг од неверојатни 9.829.008.706 милијарди денари.

Долговите пријавени на оваа листа се заклучно со 30 ноември минатата година и остануваат неплатени заклучно со 29 февруари годинава. Рутинското објавување на вакви списоци од страна на PRA нуди искрен поглед на финансиската состојба на бројни компании низ Македонија и различни сектори.

Финансиските врски на Мијалков во прашање

Сашо Мијалков, поранешниот началник на Управата за безбедност и контраразузнавање, се најде под лупа бидејќи две негови поврзани компании и понатаму се во првите редови на должниците. Постојаното присуство на овие субјекти на списокот покренува итни прашања за околностите околу нивните финансиски предизвици и потенцијалните последици за поранешниот шеф на УБК.

Финансиски борби на поединците и  фирмите

Сеопфатната листа објавена од УЈП дава живописна слика за финансиските борби со кои се соочуваат компаниите и поединците низ Македонија. Оваа слика на националните долгови ги надминува обичните бројки, нудејќи увид во системските прашања кои придонесуваат за широко распространетите финансиски предизвици.

Како што вниманието на јавноста се нула на списокот, загриженоста се зголемува не само за огромниот обем на долгови, туку и за пошироките економски импликации и потенцијалното влијание врз засегнатите бизниси и поединци.

 

Извор: Faktor