Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) денеска преку соопштение појасни дека барањето на директорот на ЈСП упатено до нив да се замрзне цената на ЦНГ (метан) е легитимно, но беспредметно и спротивно на закон, затоа што станува збор за пазарна дејност, која не е во надлежност на РКЕ.

Од РКЕ појаснуваат дека согласно Законот за енергетика, одобрен од Енергетската заедница, Регулаторната комисија за енергетика не смее да издава лиценци за трговија со ЦНГ со оглед на фактот дека пазарот на природен гас во земјава е целосно либерализиран од 1 јануари 2015 година.

Според претседателот на РКЕ, Марко Бислимоски, Регулаторната комисија за енергетика единствено ги утврдува тарифите за пренос и дистрибуција на природен гас, а не издава лиценци за трговија со ЦНГ, затоа што пазарот на природен гас е либерализиран веќе седум години. Одлука за замрзнување на цени, како што вели Бислимоски, носи Владата.

– Природниот гас кој се транспортира во посебни боци, при што истиот е во компримирана состојба, ЦНГ или често викан „метан“ може слободно да се тргува без лиценца. Набавката и продажбата на компримираниот природен гас може да го врши секое правно и физичко лице за свои потреби. Цената на овој енергенс не е регулирана и истата слободно се формира од страна на трговците со ЦНГ, се наведува во соопштението од РКЕ.

Вчера, в.д. директорот на Јавното сообраќајно претпријатие Иван Илиевски побара од РКЕ да ја замрзне цената од декември и побара од централната власт да субвенционира дел од разликата во цената.

– Во овој момент барам помош и субвенција од Владата и исто така регулирање на цената на метанот за македонскиот пазар. Регулаторна комисија да се вклучи, да донесе некоја одлука за замрзнување на цените заклучно со цената на метанот на 31.12.2021 година, изјави вчера Илиевски.