Србија ја задржува позицијата

„Ние не се чукаме во гради или нешто слично, но, како што можете да видите, мојот одговор сепак ќе биде дека ќе се трудиме да ја браниме нашата позиција што е можно подолго. Тоа можевме да го направиме веќе две години Дали ќе продолжиме да го правиме тоа – не знам, но се надевам дека е така“, рече Вучиќ во разговор со генералниот директор на Тасс, Андреј Кондрашов.

Вучиќ се огласи за конфликтот во Украина

Вучиќ рече дека кога започна војната во Украина, Србија го осуди конфликтот, но исто така одлучи да не воведува санкции кон Русија.

„Кога започна конфликтот во Украина, реков дека не знам како ќе се развиваат настаните. И тогаш на државно ниво решивме да го осудиме конфликтот, како и сите други, но рековме дека нашиот став е да не воведуваме санкции (против Тоа го кажав тогаш затоа што од прва рака знаеме како е кога ви се воведуваат санкции. Имаме пријателски народ и би било неправедно кон рускиот народ да го стори тоа“, рече Вучиќ во интервјуто објавено денеска.

Србија е единствена земја која не воведе санкции кон Русија

Тој додаде дека денеска, точно две години од почетокот на војната, Србија е единствената земја во Европа која не воведе никакви санкции кон Русија.

„Имате многу пријатели во сите европски земји и сите тие воведоа санкции против Русија, некој ќе ви каже дека се воведени од централната власт, а тие се против тоа, некој ќе рече воведовме санкции, но помагаме во други работи. Единствена земја која не воведе санкции е малата Србија“, нагласи Вучиќ и додаде дека на секој настан на меѓународно ниво каде што е присутен „главна тема се санкциите против Русија“.

Вучиќ го поддржува територијалниот интегритет на Украина

Тасс потсетува дека „по почетокот на специјалната воена операција“ во Украина, Вучиќ во своето обраќање до нацијата по седницата на Советот за национална безбедност рече дека Србија го поддржува територијалниот интегритет на Украина, но нема да воведува санкции за Руска Федерација.

Тој тогаш најави дека Србија привремено ги прекинува воените и полициските вежби со сите странски партнери. Тој исто така рече дека Србија и Русија и Украина ги смета за братски држави и дека жали што се случува на истокот на Европа, како и дека Белград е подготвен да му пружи хуманитарна помош на Киев, додава Тасс.