„Дејтонскиот договор е основата на Босна и Херцеговина и само зло може да се појави ако се допре“, рече претседателот Зоран Милановиќ по средбата со претседавачот на Претседателството на Босна и Херцеговина Жељка Цвијановиќ.

Хрватскиот претседател изјави дека средбата со Цвијановиќ доаѓа во „вистинско време“. „Дејтон не е преодна рута, повратна рута или заобиколување кон она што некогаш беше Босна и Херцеговина. Тоа е основата на Босна и Херцеговина и е во хрватски интерес, а мислам и во интерес на правдата и правото“, истакна Милановиќ во заедничките изјави за медиумите со Цвијановиќ.

Милановиќ ја прими Цвијановиќ на Пантовчак и одржаа тет-а-тет средба. Претседателот рече дека за него најважни се стабилноста и предвидливоста во регионот, европскиот пат на БиХ и позицијата на Хрватите во соседната земја, пишува Хина.

„Ако се допре „Дејтон“, од него може да излезе само зло“, рече тој.

Тој додаде дека е подготвен да разговара за „достоинствената“ позиција на Хрватите во БиХ „со секој што покажува минимум здрав разум“ и посочи дека гледа „малку поздрав разум и добра волја“ кај Цвијановиќ и нејзината блиска политичка круг.

Цвијановиќ е во работна посета на Хрватска. Таа е првата жена избрана во Претседателството на БиХ и ќе биде претседавач до јули оваа година.

Членот на Претседателството на БиХ од ентитетот Република Српска рече дека е посветена на Дејтонскиот договор „како постојан став“ и дека сите народи во БиХ, Србите, Хрватите и Бошњаците, треба да се чувствуваат „добро и удобно“ во БиХ.

За да се чувствуваме добро, мора да ги уживаме правата што ги имаме според уставот“, рече Цвијановиќ. Таа додаде дека проблемите треба да се решаваат „на конструктивен начин“ и дека до решение не може да се дојде „со молчење на сцената“.

Милановиќ нема да оди со Комшиќ

Милановиќ рече дека ја гледа БиХ во Европската унија, но ниту една земја не смее насилно да влезе во НАТО.

„Босна и Херцеговина како што јас ја гледам, а Република Српска е дел од БиХ – тоа е Запад и тоа е Европската Унија. НАТО, веднаш ќе кажам – ако се согласувате, затоа што насилно терање на НАТО е против интересите на НАТО. Ако не се сите за НАТО, почекајте“, рече Милановиќ.

Цвијановиќ повтори дека во Босна и Херцеговина има „договор“ за влез во Унијата, но не и во НАТО.

Хрватскиот претседател, одговарајќи на прашање за потенцијална средба со бошњачкиот член на Претседателството на БиХ, Денис Беќировиќ, рече дека однапред го информирал за средбата со Цвијановиќ и дека тој самиот е добредојден да ја посети.

Истото не важи и за третиот член на Претседателството на БиХ, Жељко Комшиќ.

„Господинот Комшиќ не е претставник на Хрватите. Хрватите треба да имаат свој претставник“, рече Милановиќ.