Во последниот извештај на Стејт департментот за човековите права во светот, се наведува дека се забележани рекордни прекршувања на човековите права и злоупотреби кои се „страшни по својот обем и сериозност“, пренесува Танјуг.

Во извештајот, кој е составен врз основа на сведочењето на вработени во Стејт департментот, односно вработени во дипломатските претставништва на САД ширум светот заедно со странски владини претставници, меѓународни организации, адвокати, новинари, академици, бранители на човековите и работничките права, се наведува дека забележливи се бројни прекршувања на човековите права, пред сè во Русија, каде што се тврди дека се вршени воени злосторства, но и други прекршувања, пред се на учесниците на разни протести ширум светот, односот кон ЛГБТ население, родово базирано насилство.

„Терапии за конверзија“
Главни „прекршувачи“ на човековите права се Русија поради војната во Украина, Иран поради протестите по смртта на Махса Џина Амини, Кина поради злосторствата врз Ујгурите во Ксинџијанг, Мјанмар поради воениот режим, Авганистан затоа што на угнетувачките и дискриминаторски мерки на талибанците врз жените и девојчињата, Јужен Судан поради насилство на поднационално ниво.

Извештајот, исто така, ја издвојува Сирија поради режимот кој, како што се наведува, „продолжува да затвора, мачи и убива политички противници, бранители на човекови права и новинари“, а исто така ги издвојува „авторитарните влади – како оние во Куба, Белорусија и Венецуела, која, наводно, осуди стотици или илјадници мирни демонстранти на долги и неправедни затворски казни“.

Во најновиот извештај, исто така, се забележува зголеменото влијание на кршењето на човековите права и злоупотребите врз луѓето во маргинализираните заедници кои страдаат од негативните ефекти на економската нееднаквост, климатските промени, миграцијата, несигурноста на храната и другите глобални предизвици.

Извештаите за земјите од 2022 година конкретно вклучуваат зголемено известување за таканаречените практики на „терапија на конверзија“, кои се принудни или неволни напори за промена на нечија сексуална ориентација, родов идентитет или родово изразување.

Состојбата во регионот
Се наведува дека Владата на Србија не постигнала значителен напредок во истрагата за случајот со убиството на браќата Битиќи и дека организациите за човекови права го критикуваат континуираното глорификација на воените злосторници и историскиот ревизионизам во државата во врска со конфликтите. од 1990-тите во поранешна Југославија. Официјалните лица се критикуваат и за отворена поддршка на „осудените воени злосторници“, се тврди дека полицијата тепала затвореници, судството и недостигот од ефикасен парламентарен надзор над безбедносните агенции се исто така критикувани.

Се додава дека независните медиуми биле активни, но и ограничени од презаситеноста на медиумскиот пазар и поддршката на Владата за провладините медиуми, а во извештајот се критикува и недостигот на слобода на медиумско покривање и судски постапки во случај на напади врз медиумите.

Извештајот за Косово наведува сериозна владина корупција и неказнивост, недостаток на истрага и одговорност за родово засновано насилство, вклучувајќи насилство од дома или интимни партнери, сексуално насилство и други форми на такво насилство, како и злосторства кои вклучуваат насилство или закани за насилство насочени кон етнички малцинства или други маргинализирани заедници.

Во делот на извештајот за Црна Гора, Стејт департментот како значајни прекршувања на човековите права ги наведува извештаите за наводна тортура за која се одговорни владини агенти, проблеми со независноста на судството, ограничувања на слободата на изразување, вклучително и закани со насилство врз новинари, за сериозната корупција во Владата, отсуството на истраги и одговорност за родово засновано насилство, вклучително семејно или насилство од интимен партнер. Наведени се и кривични дела кои вклучуваат насилство или закани за насилство врз лица со попреченост и членови на национална, расна или етничка група или ЛГБТ заедницата.

Извештајот за Босна и Херцеговина укажува на тоа дека имало тортура или нечовечко или понижувачко постапување или казнување на затворениците од страна на полицијата, како и насилство и закани за насилство врз новинари, мешање во слободата на мирно собирање и слободата на здружување. Во БиХ, како што се вели, евидентирано е ограничување на политичкото учество на кандидатите на малцинствата, корупција во Владата, родово насилство, вклучително семејно и сексуално насилство и насилство врз деца, како и рани и принудни бракови меѓу ромската популација.

Како што се наведува, извештајот ја опфаќа состојбата со човековите права во 198 земји, а овој годишен извештај се објавува повеќе од 40 години.

Извор: Aljazeera Balkans.