Вечерва во просториите на Движењето ЗНАМ – За наша Македонија се одржа значајна средба на која се разговараше за соработката помеѓу работните групи на Движењето ЗНАМ – За наша Македонија и ВМРО-ДПМНЕ. Присутните беа Горан Минчев, генерален секретар, Весна Бендевска, генералот Павле Арсоски, потпретседатели на Движењето ЗНАМ и Владо Мисајловски и Тимчо Муцунски, потпретседатели на ВМРО-ДПМНЕ.

Стратешки цели и политички принципи: Движењето ЗНАМ и ВМРО-ДПМНЕ

На средбата, дискутирано беше за различни стратешки цели, политички принципи и политичка платформа за соработка меѓу двете групи. Движењето ЗНАМ – За наша Македонија, ги истакна своите идеолошки столбови кои се фокусираат на претворање на Македонија во модерна, демократска, европска држава. Овие столбови се засноваат на илинденските и асномските вредности, со цел достоинствена интеграција во Европската Унија.

средба Движењето ЗНАМ и ВМРО-ДПМНЕ

Визија за Македонија

Движењето ЗНАМ ја истакна својата визија за Македонија, која вклучува обезбедување правда за сите, одржување на нулта толеранција за корупција и постигнување самодоволност во производството на храна и енергија. Дополнително, тие ја истакнаа потребата од забрзани и ефикасни реформи во економијата и социјалните политики за подобрување на животниот стандард на граѓаните и за одржување стабилни меѓуетнички односи.

Интеграција на изборна програма

За време на дискусиите, претставниците на Движењето ЗНАМ инсистираа нивните определби и програмата за парламентарните избори насловена „Проглас за достоинствена Македонија“ да бидат вградени во идната владина програма. Оваа програма има за цел да ги одрази нивните основни вредности и стратешки цели за развој на земјата.

Средбата заврши со взаемно разбирање за стратешката соработка потребна за постигнување на овие цели, поставувајќи ја основата за потенцијални идни соработки меѓу Движењето ЗНАМ – За наша Македонија и ВМРО-ДПМНЕ.