Таткото на актерката Линдзи Лохан е уапсен под обвинение за незаконско примање мито за упатување пациенти во клиника за зависности, објави Асошиејтед Прес.

Мајкл Лохан (60) е приведен во затворот во округот Палм Бич под пет обвиненија, објави локален весник.

Менаџментот на Клиниката во областа Делреј Бич плати повеќе од 27 000 долари мито на самиот Лоан, како и на нејзините филијали Лола Реквејв Венчрс и Градините Палм Бич.

Законот во Флорида забранува здравствена установа да плаќа провизии за да ги упатува пациентите до неа. Оваа практика е поврзана со многу случаи на измама и злоупотреба во кои клиниките за зависност се надоместуваат за да извршат скапи и непотребни прегледи на пациенти со здравствено осигурување.

„Брокерите за пациенти го корумпираат нашиот здравствен систем затоа што одлуките се мотивирани од алчност, а не од потребите на пациентите“, рече Дејв Аренберг, адвокат на округот Палм Бич.

Адвокатот на Лохан, Хајди Перлет, рече дека нејзиниот клиент ги негира обвинувањата.