Термини за одигрување на квалификациските турнири се идната пролет и есен, а пласман во елитната рунда ќе обезбедат двете првопласирани репрезентации во 13-те квалификациски групи, како и уште четири најдобро третопласирани тимови.

Домаќин на Европското првенство во мај 2023 година ќе биде Унгарија.