Почнувајќи од 5 април, понеделник, од Македонија и од Албанија ќе може да се слетува на кој било од грчките аеродроми, а не како сега, само на атинскиот меѓународнен аеродром „Елефтериос Венизелос“, појаснуваат воздухопловните власти на Грција.

Истовремено, симната е целосната забрана за летови од Турција.

-Авиокомпаниските упатства што предвидуваат запирање на летовите од Турција и пристигнувања само на аеродромот„ Елефтериос Венизелос “ за Албанија и Северна Македонија не се продолжени, се објаснува во соопштението на АЦВ.

Ова последно ажурирање на мерките вклучува и зголемување на дозволениот број патници од Руската Федерација од 500 на 4.000 неделно.

Од друга страна, ограничувањата за домашните летови се продолжени до понеделник, 29 март во шест часот наутро. Дотогаш дозволени се само неопходни патувања, што вклучува патувања од здравствени, деловни цели, од објективни семејни причини (семејно обединување) и за враќање во постојан престој.

Исто така, Грција ја продолжи забраната за влез на државјаните на поголем број трети земји во обид да спречи понатамошно ширење на ковид-19 на нејзината територија, особено на новите варијанти.

Како резултат на тоа од својата или од некоја од земјите на ЕУ или Шенген зоната во Грција може да пристигнат само жители на Австралија, Израел, Нов Зеланд, Руската Федерација, Руанда, Сингапур, Јужна Кореја, Тајланд, Обединетите Арапски Емирати и Обединетото Кралство

Во обид да се ограничи ширењето на вирусот и откриените случаи пред да влезат во земјата, грчките власти воспоставија задолжителен карантин од седум дена за сите пристигнувања, вклучуваќи ги и оние од земјите-членки на ЕУ. Тие исто така подлежат на задолжително пополнување на Образецот за лоцирање на патници.

-Покрај тоа, меѓународните патници ќе бидат проверени по пристигнувањето, врз основа на постапката дадена во образецот за лоцирач на патници. Во случај со тестовите да се најде позитивен патник, карантинот ќе важи 14 дена, забележуваат властите.

Исто така, сите патници од меѓународните летови кои влегуваат во Грција остануваат обврзани да презентираат тест на ковид-19 направен во последните 72 часа пред нивното пристигнување. Патниците кои пристигнуваат ОАЕ и Велика Британија, подлежат на задолжителен брз тест по пристигнувањето. Патниците од Велика Британија треба да направат нов ПЦР тест на седмиот ден од нивниот карантин по што ќе можат да заминат само ако е негативен.