На второто судење за воени злосторства во Украина, два руски војника се обвинети за ракетни напади врз цивилни објекти.

Руските војници Александер Алексејевич Иванов и Александер Владимировиќ Бобикин, на судењето во североисточниот украински град Котелево, се изјаснија за виновни.

Доколку тие бидат осудени, може да добијат казна затвор до 12 години.

Нивниот адвокат побара осумгодишна казна, бидејќи тие извршиле наредби од офицери.

– Признавам што направив, жалам за делата што ги стори нашата војска, верувам оти војната ќе биде завршена и дека ќе дојде мирот, што сите го чекаме, изјави Бобикин на крајот од сослушувањето.

Иванов не кажа ништо.

Судењето продолжува на 31 мај.

Првото судење во Украина за воено злосторство од почетокот на руската инвазија, заврши со изречена казна доживотен затвор за 21-годишниот Вадим Шишимарин. Тој е осуден поради убиство на невооружен цивил.