Каракачанов ја доби оваа награда откога не успеа да го собере потребниот цензус од 4,1 отсто од гласовите на парламеннтарните избори во Бугарија.

Со едвај освоени 3,64 или 3,65 % никој од неговата партија не може да биде пратеник во новото бугарско собрание.