Повеќедневните обилни дождови предизвикаа излевање на реките Купа и Сава во Хрватска.

Во Загреб синоќа се излеа реката Сава и предизвика поплави во делови на главниот град на Хрватска.

Обилните дождови вчера го поплавија и селото Јуровско Брдо во Карловачката жупанија, во близина на границата со Словенија.

Поради излевање на реката Купа прогласено е вонредна состојба во Брдо на Купа, Горски Которо. Само за неколку часа водостојот на реката се зголеми дури за четири метра.