Дeсетина пациенти кои се борат со компликации од грип се наоѓаат под болничка нега на Клиниката за инфективни болести. Оваа  ситуација добива  пресврт бидејќи тројца од нив се позитивни на Ковид-19, што означува загрижувачка пресек на вирусни инфекции.

Вирусна конвергенција: Итна потреба за респираторна поддршка

Денеска на Клиниката за пулмологија се соочи со предизвикувачко сценарио бидејќи пациент, кој веќе се справува со компликации поврзани со грип, има потреба од  итен трансфер поради респираторни компликации и пореметување. Проф. д-р Дејан Докиќ, директор на Клиниката за пулмологија и алергологија, расветлува за сериозноста, наведувајќи:

„Има пациент во навистина тешка состојба, со пореметување на самото дишење, но и на свеста.

Во тек се преговори со Клиниката за инфективни болести за олеснување на трансферот, со оглед на непосредната потреба од респиратор за пациентот.

Колаборативни напори и уверување

И покрај алармантните околности, Министерот за здравство, Фатмир Меџити ја смирува јавноста, нагласувајќи дека нема место за паника.

 „Се е под контрола, а се почитуваат сите упатства од Комисијата за заразни болести“.

Инаугурација на најсовремен дијагностички центар

Коинцидирајќи со овие настани, денеска се направи значаен чекор кон зајакнати дијагностички способности со свеченото отворање на новиот дијагностички центар на Клиниката за пулмологија. Проф. Докиќ, изразувајќи ја важноста на овој развој, наведува „Со отворањето на овој центар ќе се удвои бројот на бронхоскопии и ЕХО прегледи што се вршат овде на оваа клиника“.

Трансформативни објекти и реновирање

Сместен во непосредна близина на амбулантските клиники на Пулмологија, новиот дијагностички центар стои како доказ за напредокот во здравствената инфраструктура. Просториите претрпеа целосно реновирање, со што се создаде најсовремен објект посветен на дијагноза и третман на белодробни заболувања.

 

Извор: Сител