Како што јави дописникот на МИА од Софија, овој месец се очекува Бугарија да ја посетат 1,5 милиони странци, наспроти 740.000 во 2020 година. Ова е намалување за околу 28 отсто во споредба со 2019 година. Со 2.556.000 странци во 2020 година, оваа година во земјата ќе има околу осум милиони странски туристи.

Според Драганов, доколку Бугарија дозволеше посета на туристи од Русија и Велика Британија, тогаш вкупниот број странски туристи би достигнал меѓу 8.800.000 – 9.000.000 странски туристи, што би било за околу 30 проценти повисоко од минатата година. Плажите на бугарскиот брег на Црното Море се полни, а туристите се жалат дека нема доволно лежалки и чадори.

Драганов додава дека во 2020-2021 година семејниот туризам бил најодржлив, како и малите корпорации, а некои од сопствениците на хотели создале квалитетен туристички производ.

Тој истакна дека техничкиот владин кабинет ги стимулира луѓето со туристички ваучери против вакцинацијата. Драганов смета дека властите, кои се против вакцинација, треба сами да платат за лекувањето доколку се заразат со Ковид-19, а не да го оптоваруваат бугарскиот даночен обврзник.