Припадници на Министерството за внатрешни работи, Техничка управа на Службата за борба против високотехнолошкиот криминал, во соработка со Специјалното обвинителство за борба против високотехнолошкиот криминал на Вишото јавно обвинителство во Белград, во соработка со Службата за сузбивање на криминалот на УКП, Единицата за обезбедување на одредени лица и објекти, Полициската управа за град Белград и други полициски управи, во продолжение на акцијата „Армагедон“ уапсиле десет лица, се вели во соопштението на МВР.

Како што соопшти полицијата, поради постоење основи на сомнение дека сториле кривични дела прикажување, прибавување и поседување порнографски материјал и искористување на малолетно лице за порнографија, користење компјутерска мрежа или комуникација со други технички средства за сторени кривични дела против полови слобода против малолетник и сексуално вознемирување, уапсени се: Н.Н.(35) од Белград, Д.Ф.(44) од Панчево, М.К.(71) од Ќуприја, Г.Д.(40) од Книќ, М.П.(39) од Владимирац, И.К.(37) од Биково, Н.Ј.(20) од Бојника, С.Х.(53) од Белград, Д.Р.(36) од Краљево и В.Б.(57) од Чока, кои се товарат за кривично дело загрозување на сигурноста, поради закани преку социјалните мрежи.

Кривични пријави за тинејџери

Исто така, кривична пријава во редовна постапка ќе биде поднесена и до Специјалното обвинителство за малолетници на Вишото јавно обвинителство Панчево против млад маж (18) поради постоење основи на сомнение дека сторил кривично дело прикажување , прибавување и поседување порнографски материјал и искористување на малолетник за порнографија.

Тие се осомничени за преземање, зачувување на компјутерски хард дискови и споделување содржини создадени со експлоатација на деца за порнографски цели во подолг временски период, преку Интернет, користење на „peer to peer“ апликации за споделување датотеки или користење на прелистувачот TOR со цел да се сокријат локацијата.

Тие се осомничени и за комуникација со малолетници преку социјалните мрежи Фејсбук и Инстаграм од сопствени и лажни профили, испраќање фотографии и видеа од порнографски содржини и прибавување содржини кои произлегуваат од експлоатација на малолетници, како и договарање состаноци со малолетници за сексуални цели. врска.

При претресот на становите на осомничените, при проверка на компјутерите и компјутерската опрема пронајдени се поголема количина видео клипови и фотографии создадени со експлоатација на малолетници за порнографски цели, содржина на сексуална експлоатација на деца на возраст од 3-14 години и други фотографии и видеа за експлицитна злоупотреба на деца за порнографски цели, како и пораки со сексуална содржина со кои осомничените сексуално вознемирувале деца и малолетници.

На осомничените им е одреден притвор до 48 часа и заедно со кривична пријава ќе бидат изведени во Специјалното обвинителство за борба против високотехнолошкиот криминал на Вишото јавно обвинителство во Белград, додека Н.Н. канцеларија.

Вујиќ: Акциите продолжуваат

Шефот на Службата за борба против високотехнолошкиот криминал Владимир Вујиќ изјави дека во наредниот период ќе продолжат акциите за пронаоѓање на сторителите на кривични дела против сексуалната слобода извршени врз малолетници на Интернет.

„Полициски службеници на МВР, Техничка управа на Службата за борба против високотехнолошки криминал, во соработка со Специјалното обвинителство за борба против високотехнолошкиот криминал, на територијата ја спроведуваат акцијата „Армагедон“ на цела Република Србија со цел на интернет да се пронајдат сторителите на кривични дела против сексуалната слобода извршени врз малолетници Целта на оваа акција е да се заштити најранливото население во нашата земја, односно децата, а Република Србија е решени да се бориме против овој облик на криминал.Со овие акции ќе продолжиме и во наредниот период“, рече Вујиќ.

Од 2010 година, полициски службеници на Управата за технологија на Службата за борба против високотехнолошки криминал, во соработка со Специјалното обвинителство за борба против високотехнолошкиот криминал на Вишото јавно обвинителство во Белград, спроведуваат тековна операција за борба против експлоатација на малолетници за порнографски цели преку Интернет под името „Армагедон“.

Од почетокот на кампањата до 14 август годинава, поднесени се вкупно 557 кривични пријави против вкупно 481 лице за сторени 768 кривични дела против сексуалната слобода на штета на малолетниците, како и кривични дела против слободите и правата на луѓето. и граѓаните. Од оваа бројка, приведени се вкупно 419 лица, а останатите кривични пријави се поднесени во редовна постапка.

Од почетокот на годинава до 14 август поднесени се 47 кривични пријави против 47 лица за сторени вкупно 68 кривични дела: прикажување, прибавување и поседување порнографски материјал и искористување малолетник за порнографија – 47 кривични дела, сексуално вознемирување – 17, користење на компјутерска мрежа или комуникација со други технички средства за извршување на кривични дела против полова слобода спрема малолетник – едно кривично дело, како и присилба – три кривични дела.