По поканата на Министерството за правда да учествува во работна група за изработка на уставни амандмани, како и по интересот на мислењето за ставот на Алтернатива во однос на оваа покана, појаснуваме дека АлтернативА нема да учествува на таква работна група информираат од партијата.

Причината за ваквата одлука е што за нас не може да има работни групи за изготвување или подготовка на уставните измени додека не се постигне политички консензус меѓу политичките партии за поддршка на овие измени, преку кој мора да се отвори патот кон интеграција на државата. во Европската Унија. Дополнително, Алтернатива не може да седне на маса и да разговара на оваа тема со партиите кои се уште не се изјасниле за нејзиниот предлог за уставни измени за борба против корупцијата. Сè додека во судовите секојдневно се пријавуваат корупциски случаи кои пропаѓаат поради нивната застареност, додека владата и другите партии молчат за нашиот предлог за уставно санкционирање на нестатутарните случаи на политичка корупција, ние немаме обврска да одговориме. до нив.покани да се сликаат и да се прават дека сме наводно за уставни измени. Ако некој сака да ја види Алтернативата како дел од овие дебати, прво треба да понуди реални можности за политички консензус и, второ, на дневен ред треба да се најде предлогот за уставни измени на Алтернативата за борба против политичката корупција. Овде потсетуваме дека за Алтернативата, уставните измени немаат смисла доколку Северна Македонија, со посредни средства, продолжи да ја спонзорира политичката корупција се наведува во соопштението од Алтернатива.